Na espresso robione są wszystkie kawy przyrządzane dzięki ekspresowi ciśnieniowemu. Ono jest bazą na której budowane są kolejne rodzaje kawy, wspominałam o tym w moim poprzednim wpisie. Dzieki niemu jesteśmy w stanie przygotować kawy takie jak:
Cappuccino
Można spokojnie stwierdzić że jest to najpopularniejszy rodzaj kawy. Przygotowywane z pojedynczego shotu esspreso które ląduje na dnie filiżanki. Barista spienia mleko gorącą para z dyszy która jest elementem ekspresu ciśnieniowego. Do tego rodzaju kawy potrzebujemy mleka gęsto spienionego ale przy zachowaniu gładkiej i jednolitej konsystencji. Sposób w jaki mleko zostało spienione ma zaskakująco duży wpływ na kawę.
Latte/Latte macchiato
Kawa ta jest najdelikatniejszym rodzajem kawy. Często w kawiarni dostaje pytanie
„A jaka to będzie kawa… dużo mleka mało kawy?”
Wtedy automatycznie odpowiadam „Latte!”
Latte podawane jest najczęściej w szklanej szklance. Dodanie słowa „macchiato” przy zamówieniu zapewni nam podanie kawy w taki sposób żeby warstwy między espresso, mlekiem i pianą mleczną, były bardzo widoczne. Słowo „macchiato” z włoskiego to „poplamione”. Idąc tym tropem zamawiając np espresso macchiato dostaniemy espresso które będzie „poplamione” jedną łyżeczką spienionego mleka
Flat White
Rodzaj tej akurat kawy jest najnowszym ze wszystkich. Ktoś kiedyś powiedział mi „Ah ten flat white to taka najlżejsza kawka?” Nic bardziej mylnego. Flat white jest najmocniejszą mleczną kawą. Zawiera on podwójny shot espresso i niewielką ilość mleka. Mówi się że ten rodzaj kawy powstał w Australii kiedy to ludzie byli już znudzeni piciem 5 kaw dzienne żeby dostarczyć wystarczająco kofeiny organizmowi więc stwierdzili że zaczną kawę po prostu robić mocniejszą. Jak widać patent ten się przyjął a samo flat white ma rzesze fanów na całym świecie.
Caffe Mokka
To już ostatni rodzaj kawy jaki tu opracujemy. Kawa mokka składa się, uwaga zaskoczę was, z espresso i mleka. Ale ale… to nie wszystko! Mamy tu trzeci tajemniczy składnik. Jest nim gorąca czekolada. Caffe mokka to trzywarstwowa kawa składająca się kolejno: espresso, gorącą czekoladę i lekko spienione mleko. Udekorować można to bitą śmietaną ale nie jest to konieczny krok. Pita jest ona przeważnie w okresie jesienno/zimowym. Podawana z cynamonem czy przyprawami korzennymi.