Alternatywne metody parzenia kawy.

Znane jest nam wiele metod parzenia kawy. Od kawiarki, przez przelewy, po ekspresy ciśnieniowe. W tym wpisie chciałabym jednak poruszyć temat tych alternatywnych metod parzenia.

Metody parzenia można dzielić na dwie grupy

  • Metody grawitacyjne- woda naturalnie przelewając się przez kawę wypłukuje z niej związki chemiczne a co z tym idzie wszystkie nuty sensoryczne jakie posiada. Urządzenia dla tej metody to np. drippery, ekspresy przelewowe, chemex
  • Metody immersyjne- kawa jest parzona w wodzie przez pewien czas a następnie napar jest oddzielany od fusów. DO tej metody są używane np areopress czy french press

Wymieńmy sobie teraz te najbardziej powszechne i najczęściej wykorzystywane alternatywne metody parzenia kawy

Drip/przelew V60

Drippery to małe stożkowate urządzenia z otworem na spodzie. Nazwa pochodzi od kąta stożka V60 -60º. Wykonany jest najczęściej z plastiku ale spokojnie możemy znaleźć też opcje ceramiczne, ze szkła żaroodpornego czy nawet metalowe. Urządzenie wykładamy specjalnymi filtrami i nasypujemy do niego zmielone ziarna kawy. Kolistymi ruchamy nalewamy wodę w temperaturze nie większej niż 95ºC. Uzyskiwany napar tą metodą parzenia jest ładogny w smaku jak i w kolorze. Kawa nie jest czarna lecz lekko bursztynowo-herbaciana.

Chemex

clear glass pitcher on top of brown wooden surface

Jest to metoda złudzeniem podobna do drippa nie mniej jednak napar przyrządzony tą metodą jest nieco inny. Tą metodę parzenia wymyślił chemik Peter Schlumboh w 1941 roku. Nadał ,dzięki temu naczyniu, procesowi parzenia piękny wygląd. Nie da się ukryć że inspiracją dla niego były akcesoria laboratoryjne. Kawa parzoną tą akurat metodą jest niezwykle delikatna i lekka. Proces ten pozbawia jej znanej nam goryczy i cierpkości a zostawia ją lekko kwaskową i klarowną.

French Press

black and silver coffee press parzenia

Jest to niezwykle łatwa i szybka metoda parzenia kawy. Szklany dzbanek z metalowym sitkiem. Urządzenie powstało już w 1929 roku, lecz dzisiejsza forma została zaprojektowana i zastrzeżona w 1958 roku przez Faliero Bondanini. Aby zaparzć kawę wystarczy wyspać do dzbanka zmielone ziarenka kawy i zalać je gorącą wodą (ok. 90ºC) Po upływie kilku chwil wystarczy nacisnąc tłok z sitkiem żeby oddzielić fusy od naparu. Kawa zaparzoną tą metodą jest dość szorstka w smaku.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Metody parzenia kawy. i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *