Znane jest nam wiele metod parzenia kawy. Od kawiarki, przez przelewy, po ekspresy ciśnieniowe. W tym wpisie chciałabym jednak poruszyć temat tych alternatywnych metod parzenia.
Metody parzenia można dzielić na dwie grupy
- Metody grawitacyjne- woda naturalnie przelewając się przez kawę wypłukuje z niej związki chemiczne a co z tym idzie wszystkie nuty sensoryczne jakie posiada. Urządzenia dla tej metody to np. drippery, ekspresy przelewowe, chemex
- Metody immersyjne- kawa jest parzona w wodzie przez pewien czas a następnie napar jest oddzielany od fusów. DO tej metody są używane np areopress czy french press
Wymieńmy sobie teraz te najbardziej powszechne i najczęściej wykorzystywane alternatywne metody parzenia kawy
Drip/przelew V60
Drippery to małe stożkowate urządzenia z otworem na spodzie. Nazwa pochodzi od kąta stożka V60 -60º. Wykonany jest najczęściej z plastiku ale spokojnie możemy znaleźć też opcje ceramiczne, ze szkła żaroodpornego czy nawet metalowe. Urządzenie wykładamy specjalnymi filtrami i nasypujemy do niego zmielone ziarna kawy. Kolistymi ruchamy nalewamy wodę w temperaturze nie większej niż 95ºC. Uzyskiwany napar tą metodą parzenia jest ładogny w smaku jak i w kolorze. Kawa nie jest czarna lecz lekko bursztynowo-herbaciana.
Chemex
Jest to metoda złudzeniem podobna do drippa nie mniej jednak napar przyrządzony tą metodą jest nieco inny. Tą metodę parzenia wymyślił chemik Peter Schlumboh w 1941 roku. Nadał ,dzięki temu naczyniu, procesowi parzenia piękny wygląd. Nie da się ukryć że inspiracją dla niego były akcesoria laboratoryjne. Kawa parzoną tą akurat metodą jest niezwykle delikatna i lekka. Proces ten pozbawia jej znanej nam goryczy i cierpkości a zostawia ją lekko kwaskową i klarowną.
French Press
Jest to niezwykle łatwa i szybka metoda parzenia kawy. Szklany dzbanek z metalowym sitkiem. Urządzenie powstało już w 1929 roku, lecz dzisiejsza forma została zaprojektowana i zastrzeżona w 1958 roku przez Faliero Bondanini. Aby zaparzć kawę wystarczy wyspać do dzbanka zmielone ziarenka kawy i zalać je gorącą wodą (ok. 90ºC) Po upływie kilku chwil wystarczy nacisnąc tłok z sitkiem żeby oddzielić fusy od naparu. Kawa zaparzoną tą metodą jest dość szorstka w smaku.