Kawa speciality… nowy wyznacznik jakości.

Kiedy słyszysz że kawa została okrzyknięta mianem „Speciality coffe” od razu wiadomo że jest to kawa z najwyższej półki. Certyfikat wydawany przez Coffee Quality Institute to jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień w kawowej społeczności na całym świecie.

Home - Coffee Quality Institute

Palenie kawySformułowanie „speciality coffee” pierwszy raz zostało użyte w 1974 roku przez Ernę Knutsen. Pani Knutsen użyła je w celu określenia najlepszych ziaren kawy, których proces produkcji był przeprowadzony w specjalnych warunkach. Do produkcji kawy speciality wykorzystywane są wyłącznie najwyższej jakości ziarna, a cały proces jej wytwarzania jest ściśle kontrolowany zgodnie z narzuconymi odgórnie normami Specialty Coffee Association.

Kawa speciality to zatem coś więcej niż po prostu dobra kawa, którą możesz zamówić w ulubionej kawiarni. Taki produkt musi spełnić rygorystyczne warunki potwierdzone przez specjalistów. Żeby dostać miano kawy okrzykniętej kawą speciality, potrzebne jest uzyskanie minimum 80 punktów które są przyznawane przez specjalnie wykwalifikowanych Q-graderów. Profesjonalny degustator musi doskonale znać teorię, wykształcić umiejętności sensoryczne oraz potrafić ocenić zarówno zielone, jak i palone ziarno. Licencja uzyskana po zdaniu wszystkich egzaminów jest ważna przez trzy lata – po upływie tego czasu trzeba po raz kolejny potwierdzić kawowe kompetencje. Powodem wprowadzenia bezwzględnego wymogu certyfikatu jest ujednolicenie systemu oceniania. Fundamentem tej komunikacji są wytyczne SCA (Specialty Coffee Association): standardy, procedury, słownictwo czy specjalistyczne arkusze ocen.

W smaku i aromacie nie mają sobie równych, bardzo odbiegają jakością od powszechnie dostępnych rodzajów kaw masowej produkcji. Wyróżnia je czysty i aksamitny smak, owocowo-kwiatowy aromat, delikatność i brak przytłaczającej goryczy. Tego typu kawy wytwarzane są przede wszystkim w krajach takich jak Etiopia, Kolumbia, Brazylia i Indonezja.

Kawa speciality idealnie odnajduje się w alternatywnych metod parzenia. Metody takie jak chemex, dripper i aeropress doskonale wydobywają z ziaren najlepsze aromaty, dzięki czemu wszystkie nuty sensoryczne które zostały zawarte w ziarnie w procesie palenia zostaną uwolnione.

Kawy speciality mają jednak swoją cene, tutaj się płąci za jakość. Przedział cenowy za kilogram tej kawy wacha się od 100zł do nawet 2 tyś. zł.

Ten wpis został opublikowany w kategorii HISTORIA KAWY. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *